ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΛΟΙΟ




 "Ο Μίνως εξ όσων κατά παράδοσιν γνωρίζομεν, πρώτος απέκτησε πολεμικόν ναυτικόν, και και εκυριάρχησεν επι του μεγαλυτέρου μέρους της θαλάσσης, η οποία ονομάζεται σήμερον Ελληνική".

Θουκυδίδου (Ιστορίαι)
Μετάφραση:  Ελευθερίου Βενιζέλου






Η θάλασσα

Οι Μινωίτες σύντομα κατάλαβαν πως η θάλασσα που τους περιέβαλε, την οποία όλοι οι άλλοι φοβόντουσαν, ήταν στη πραγματικότητα ο καλύτερός τους φίλος. Η θάλασσα αποτέλεσε το αποτελεσματικότερο μέσο αποτροπής εισβολής από οποιαδήποτε οχύρωση.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ακμής του πολιτισμού τους οι Μινωίτες ποτέ δεν αναγκάστηκαν να χτίσουν τείχη γύρω από τις πόλεις τους. Πέρα από τείχος προστασίας η θάλασσα αποτέλεσε για τους Μινωίτες λεωφόρο επικοινωνίας με τους άλλους πολιτισμούς. 

Σιγά σιγά έγιναν δεξιοτέχνες στη κατασκευή πλοίων και ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που βάσισε την ανάπτυξή του στον εμπορικό του στόλο. Οι Μινωίτες γρήγορα δημιούργησαν αποικίες στα κοντινά νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες, και ξεκίνησαν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Αίγυπτο και τη Συρία. Πιστεύεται πως έφτασαν μέχρι τη Σικελία και ακόμα πιο πέρα. Τα κέρδη από το εμπόριο και η εμπειρία που απέκτησαν τους επέτρεψε να κτίσουν μεγάλα λιμάνιαυδραγωγεία και εντυπωσιακά παλάτια.
Ήταν ναυτικοί με μεγάλη αυτοπεποίθηση και τα πλοία τους ήταν τα πιο αξιόπιστα εκείνη την εποχή.
Οι εικόνες στις τοιχογραφίες απεικονίζουν πλοία με ψηλές πλώρεςκοντύτερες πρύμνες, ένα μεγάλο κατάρτι στο κέντρο με τετράγωνο πανί και ένα μεγάλο κουπί στη πρύμνη για πηδάλιο.
Όταν δε φυσούσε άνεμος, περισσότεροι από 25 κωπηλάτες σε κάθε μεριά του πλοίου, του έδιναν την απαραίτητη δύναμη για να κινηθεί. Οι ψηλές πλώρες έσκιζαν τα κύματα και το βαρύ και στιβαρό σκαρί τους τα έκανε ανθεκτικότερα και πιο σταθερά στις καταιγίδες και τις θαλασσοταραχές. Ακόμα και οι Αιγύπτιοι θαύμαζαν την ικανότητα των Μινωιτών στη θάλασσα. Σε έναν αιγυπτιακό τύμβο, μια τοιχογραφία απεικονίζει μια ομάδα από Μινωίτες, τους οποίους αποκαλούσαν "Κεφτιού", να φέρνουν δώρα στο Φαραώ. Είναι πολύ πιθανό οι Φαραώ της Αιγύπτου να προσλάμβαναν τους "Κεφτιού" (Μινωίτες) σαν μεσίτες, χρησιμοποιώντας τα πλοία τους για να μεταφέρουν λιβανέζικο κέδρο στη χώρα τους.
Από όλους τους ξένους μόνο οι Μινωίτες τιμητικά αποκαλούνταν με ξεχωριστό όνομα. Όλοι οι άλλοι μη – Αιγύπτιοι ονομάζονταν Ha-Unebu, «οι άνθρωποι πέρα από τις θάλασσες», ή απλά Βάρβαροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου